De laatste Drut’syla ter wereld

shonaleigh.jpg

Shonaleigh is een internationaal gerespecteerd vertelster en traditiebewaarder. Ze is geboren in Nederland en ze groeide op in Engeland. Zij is een Drut´syla, een vertelster in de joodse traditie. Deze orale traditie van het herinneren en vertellen van duizenden traditionele verhalen werd eeuwenlang doorgegeven via generaties van joodse vrouwen. Shonaleigh leerde van haar grootmoeder Edit Marks twaalf verhalencycli. Elke cyclus bevat honderden verhalen. Deze verhalen worden verteld als een labyrint van met elkaar verweven en in elkaar overgaande mythologische en sprookjesachtige vertellingen waarin soms dezelfde personages terugkomen in bijrollen of hoofdrollen; verhalen die hun actualiteit tot op de dag van vandaag hebben behouden. 

Shonaleighs levensverhaal 

“Mijn grootmoeder was een Drut'syla, geboren in Enschede. Ik groeide op in Oldenzaal tot we op mijn zevende naar Engeland verhuisden. De Tweede Wereldoorlog bracht mijn grootmoeder verhalen vertellend door in de concentratiekampen. Ze geloofde heilig dat het, onder meer, de verhalen waren die haar leven hebben gered. Vanaf mijn vierde trainde zij mij in creatief denken en in het vertellen volgens de traditionele joodse stijl. Daarin wandel je letterlijk door een verhaal heen. Het is een bepaalde memorisatietechniek om duizenden verhalen te onthouden. Op mijn veertiende moest ik de Rabbijnse cyclus kennen en de Babylonische cyclus. Beiden wortelen ze in de vroege Israëlische en Palestijnse orale traditie. Het was voor mij heel gewoon om ‘s avonds in slaap te vallen terwijl ik luisterde naar liederen en verhalen in het Engels, Jiddisch, Hebreeuws, Nederlands en Turks. Een wonderbaarlijke, kleurrijke mix. Pas toen ik over de twintig was, realiseerde ik mij dat deze duizenden verhalen nooit werden verteld in de niet-joodse wereld. Dat is de reden waarom ík dat ben gaan doen.”

Een levenswerk – alle verhalen opnemen 

Samen met haar echtgenoot Simon Heywood, professor in contemporaine vertelkunst in Engeland, werkt Shonaleigh aan haar levenstaak: het opnemen van alle verhalencycli zodat ze niet verloren gaan mocht zij er op een dag niet meer zijn. In Nieuw-Zeeland, Engeland, Canada en Amerika reizen honderden liefhebbers van de verteltraditie en van verhalen naar Teller, Tales and Tradition, om zo de complete cycli te kunnen beluisteren, verteld in hun traditionele vorm.

 

 


HANDIG VOOR NIEUWE VERTELLERS