De Dryt’syla diende de joodse gemeenschap door het vertellen van verhalen. Shonaleigh werd geboren in Nederland en kreeg via de lijn van haar grootmoeder Edith Marks als jong meisje twaalf cycli van totaal ruim drieduizend verhalen oraal overgeleverd. Ze is een levende traditiebewaarster. In een poging, deze verhalen voor de vergetelheid te behoeden, reist zij de hele wereld rond voor het vertellen en documenteren van deze verhalen. Al haar vertellingen worden momenteel opgenomen door Simon Heywood, doctor in contemporary storytelling, en zullen gedocumenteerd worden voor volgende generaties en onderzoekers naar de traditie van het vertellen.
Elke cyclus bevat honderden verhalen. Deze verhalen worden verteld als een labyrint van met elkaar verweven en in elkaar overgaande mythologische en sprookjesachtige vertellingen waarin soms dezelfde personages terugkomen in bijrollen of hoofdrollen; verhalen die hun actualiteit tot op de dag van vandaag hebben behouden.
In Nederland is Productiehuis De Verhalenboot de vanzelfsprekende partner van Shonaleigh Cumbers. Productiehuis De Verhalenboot houdt zich via festivals, talentontwikkeling en kleinschalige evenementen bezig met het behouden en innoveren van de verteltraditie.
Shonaleighs levensverhaal
“De Tweede Wereldoorlog bracht mijn grootmoeder verhalen vertellend door in de concentratiekampen. Ze geloofde heilig dat het, onder meer, de verhalen waren die haar leven hebben gered. Vanaf mijn vierde trainde zij mij in creatief denken en in het vertellen volgens de traditionele joodse stijl. Daarin wandel je letterlijk door een verhaal heen. Het is een bepaalde memorisatietechniek om duizenden verhalen te onthouden. Op mijn veertiende moest ik de Rabbijnse cyclus kennen en de Babylonische cyclus. Beiden wortelen ze in de vroege Israëlische en Palestijnse orale traditie. Het was voor mij heel gewoon om ‘s avonds in slaap te vallen terwijl ik luisterde naar liederen en verhalen in het Engels, Jiddisch, Hebreeuws, Nederlands en Turks. Een wonderbaarlijke, kleurrijke mix. Pas toen ik over de twintig was, realiseerde ik mij dat deze duizenden verhalen nooit werden verteld in de niet-joodse wereld. Dat is de reden waarom ík dat ben gaan doen.”
Een levenswerk – alle verhalen opnemen
Samen met haar echtgenoot Simon Heywood, professor in contemporaine vertelkunst in Engeland, werkt Shonaleigh aan haar levenstaak: het opnemen van alle verhalencycli zodat ze niet verloren gaan mocht zij er op een dag niet meer zijn. In Nieuw-Zeeland, Engeland, Canada en Amerika reizen honderden liefhebbers van de verteltraditie en van verhalen naar Tellers, Tales and Tradition, om zo de complete cycli te kunnen beluisteren, verteld in hun traditionele vorm.
HANDIG VOOR NIEUWE VERTELLERS
Superschool door samenwerking met Vertelacademie