Schrijversvakschool

Cursusinstituut en vierjarige beroepsopleiding voor schrijvers, gevestigd op verschillende plekken in het land, waaronder bij ons in Zwolle. Hoofdlocaties zijn Amsterdam en Groningen. Productiehuis De Verhalenboot is locatiehouder voor de Zwolse dependance. Je kunt in Zwolle een aantal malen per jaar losse schrijfcurssen volgen en je kunt hier in Zwolle starten met de schrijfopleiding door de vakken proza, poëzie, essay, toneel, scenario en non-fictie op niveau 1 te volgen.

Schrijversvakschool Productiehuis De Verhalenboot

Kort verhaal (proza)

Doel van de schrijfcursus is je op enthousiasmerende wijze aan te zetten tot de afronding van een verhaal. Via opdrachten leer je hoe je efficiënt verhalen kunt schrijven. Hoe zit een literair verhaal in elkaar? Wat mag blijven staan, en wat kan beter worden geschrapt?
Aan de orde komen onder meer: de ontwikkeling van de plot, de spanningsboog van het verhaal, de uitbeelding van personages, het schrijven van dialogen, de functie van suggererend taalgebruik en het opzetten van het verhaaldecor. Het lezen en bespreken van elkaars werk is deel van de lesstof.
Per groep zijn er maximaal 10 deelnemers.

Schrijftraining

In deze algemene introductie van literaire technieken krijg je korte opdrachten die uitdagen en die je laten ontdekken hoe ver je literaire mogelijkheden reiken. Vooroordelen gaan overboord, de creatieve durf wordt aangespoord en het vertrouwen in de fantasie hersteld.
Deze schrijfcursus richt ook volop de aandacht op specifiek materiële problemen, zoals woordkeuze, beeldspraak, stijl, zinsmelodie en genre-principes. Niet het eindproduct is tijdens deze schrijfcursus het doel, maar de oefening. Je zult in diverse toonsoorten en stijlen leren schrijven, vanuit diverse perspectieven en over verschillende onderwerpen. Tijdens de besprekingen van het werk leer je bovendien hoe je kritiek constructief kunt benutten. Een groep bestaat uit maximaal tien deelnemers.

Proza I

Je werkt aan het hele traject, van idee tot (een herschreven versie van) een afgerond kort verhaal door te werken aan intrige, structuur, vorm, thema en compositie. Beschrijving, dialoog, personages, perspectief, metafoor: om je verhaal te vertellen heb je de beschikking over vele ingrediënten. Tegelijkertijd zijn al deze keuzes niet meer dan mogelijkheden voor het vertellen van een verhaal.  

Toneel I

Je wilt nadenken over en werken aan een theatrale tekst en het idee, het gevoel, de situatie of de personages van waaruit de tekst vertrekt. Opties voor structuur, taal en dialogen, personages en beelden worden aangedragen en besproken. Doel is die theatrale tekst zo effectief mogelijk te maken in zijn functie als uitgangspunt van een voorstelling. 

Scenario I

Een scenario met literaire kwaliteiten, dat ook dient als handleiding voor o.a. regisseur, producent en acteurs, stelt naast inhoudelijke, hoge ambachtelijke eisen. Niveau 1: Filmidee, synopsis, scènes, personages en dialoog, genre, premisse, story en plot, narratieve structuren; de theorie wordt geïllustreerd met filmfragmenten. Maar vooral schrijf je scènes binnen de wetten van film en scenario. Je leert filmisch te denken en vertalingen te vinden voor die zaken die voor film al snel te uitgebreid zijn. 

Poëzie I

Door te experimenteren met je taalgebruik, associatievermogen en muzikaliteit, met beeldspraak en met betekenislagen wordt de zeggingskracht van je gedichten vergroot. De docent geeft impulsen om je taalregister uit te breiden, van rondeel tot vrij vers en van sonnet tot prozagedicht. 

Essay I

Essay is het genre dat balanceert tussen fictie en non-fictie. Het literaire essay kan gaan over ieder onderwerp en is als een wandeling zonder kaart: een zoektocht, met de fascinatie van de schrijver als gids. Omwegen en zijpaden zijn deel van de route. Essentieel is het ontdekken van wat de schrijver -en vervolgens ook de lezer- raakt, in thema, stijl, werkwijze en/of perspectief. 

Kennismakingsles Zwolle

Om goed te schrijven heb je talent nodig. Om dat talent te ontwikkelen heb je techniek nodig. En techniek kun je trainen. In de kennismakingsles van de Schrijversvakschool ervaar je wat die training oplevert. Want we gaan veel schrijven in deze les! Er is ook de tijd om vragen over de school te stellen en we vertellen je welk aanbod je kunt verwachten komend semester. De les is gratis en duurt ongeveer tweeënhalf uur. Reserveren is noodzakelijk. 

LET OP: op de avond zelf graag bellen met Kitty als je nog wilt komen: 0621205271.