Tijdens twee zonnige dagen genoten honderden kinderen op Festival Nemia van allerlei kinderactiviteiten en heerlijke snacks, bedacht en gemaakt door derdejaars leerlingen van Onderwijsroute &jij. Festival Nemia werd gehouden aan de Stadsgracht, bij Productiehuis De Verhalenboot in Zwolle. Festival Nemia is een onderwijsproject, en werd gehouden op 25 en 26 mei 2024.  

Van een potje lasergamen tot zelf pizza’s maken en bootjes knutselen die echt konden varen, tot een echte nagelstudio aan een tafeltje aan de Zwolse gracht en luisteren naar verhalen in een Canadese kano. De activiteiten die de scholieren hadden bedacht voor hun bezoekers, varieerden van zeer actief tot lekker smullen, van wegdromen met een boek in de leeshoek tot silent disco met danscoaches. Er was een schminkhoek en kinderen konden cakejes versieren én opeten, kleien, fotograferen en meedoen aan een hockey-les.  

Alles door jongeren onder de 21 jaar oud 

Ook voor de kaartverkoop bij de entree, de opbouw op de dagen voorafgaand aan het evenement en het opruimen nadien waren de leerlingen van Onderwijsroute &jij verantwoordelijk. En het complete artistieke programma werd eveneens door jongeren uitgevoerd. In een strobalentheatertje en in het theater op De Verhalenboot genoten de kinderen van gekke, fantasierijke performances door eindexamenstudenten van de acteursopleiding van Deltion. Jongerenband The Craic gaf twee optredens, de jonge verhalenvertellers van Het Vertellersgilde verzorgden doorlopende kano-vertellingen en verhalen in de strobalencirkel en het festival werd afgesloten met een spetterend concert van de Meander Junior Bigband, bestaande uit maar liefst 76 eerste- en tweedejaars leerlingen van het Meander College uit Zwolle.  

Anders leren door festival te organiseren  

Met Festival Nemia werken Onderwijsroute &jij en Productiehuis De Verhalenboot aan andere en vernieuwende vormen van onderwijs. Want wat leer je veel, en op een leuke manier, als je een heel festival moet organiseren! De leerlingen krijgen daarbij ondersteuning van het begeleidingsteam van Productiehuis De Verhalenboot, dat deels bestaat uit studenten eventmanagement, vormgeving en design en theater van Windesheim, Cibap en Deltion; jongeren die zelf ook weer aan het leren zijn. Dit geïntegreerde onderwijsconcept geeft alle deelnemende jongeren de gelegenheid, op speelse wijze te groeien op vele vlakken. 

Festival Nemia werd mogelijk gemaakt dankzij financiële en materiële bijdragen van Breman, Koninklijke Van Wijhe Verf, Onderwijsroute &jij, Van der Capellen scholengemeenschap, Lassus Campus, Productiehuis De Verhalenboot en Impacter. 

FESTIVAL NEMIA