Audiotours

Met deze audiotours willen we mensen weer verbinden met hun leefomgeving en geschiedenis. Perfecte evenementoptie in alle jaargetijden! Het publiek beluistert de verhalen tijdens wandelroutes langs bijzondere, historische of belangrijke plekken. Solo of in groepen te lopen met behulp van de mobiele telefoon. Deels gemaakt met behulp van nieuwe theatermakers en amateurspelers uit de stad.

Op bezoek bij een ter dood veroordeelde moordenares, een feministe van het eerste uur, een rijkbedeelde bierbrouwersdochter, een schilderes, een rijke Begijn en een soldaat die eigenlijk een vrouw is. Het kan allemaal tijdens de nieuwe audiotour Zwolse vrouwen om van te houden. De tour begint en eindigt bij Stadsmuseum Anno.

De audiotour Zwolse vrouwen om van te houden’ wekt vergeten vrouwen tot leven. Bezoekers gaan bij de vrouwen thuis of op hun werkplek ‘op bezoek’ en krijgen een kijkje in wat hen bezighield. Een soort historische speeddate dus. De route voert langs zes plekken in de historische binnenstad waar onvergetelijke vrouwen van Zwolle woonden of werkten.

Wie is Thomas is een avontuurlijke audioroute waarbij bezoekers lopend en luisterend in het verhaal van de grootste influencer uit Zwolle duiken. Een influencer waarvan iedereen de naam kent, maar bijna niemand weet hoe invloedrijk hij precies is (geweest).

Ontdek meer over zijn leven in het klooster en de wijsheden die hij over het leven schreef die tot op de dag van vandaag nog gelezen, doordacht en herdrukt worden.

Deze audiotour is rolstoel toegankelijk.

De audiotour is geschreven en opgenomen door de makers van festivalplatform Zwolle Unlimited en de vertellers zijn Peter Vader en Rob Bults. De audiotour neemt je mee langs de overblijfselen van de vestingstad die Zwolle in de Middeleeuwen was. Langs het huisje van één van de meest invloedrijke onderwijzers van Europa. Maar je ziet ook in welke Zwolse binnenstadswoning Keizer Napoleon in oktober 1811 logeerde. De vertellers verhalen over de moord op Hermen, de oudste cold case van Zwolle. Je hoort verhalen over het materiële maar ook het immateriële erfgoed van de stad.

Deze audiotour is rolstoel toegankelijk.

Een zweefvlucht door de Zwolse Hiphopscene. Van het ontstaan van Opgezwolle tot nieuwe generatie helden nu. Met nieuw geschreven tracks over deze historie en over Zwolle door rappers NESS, Yuwno, Oost Wanted, Nonchelange, Zero, Busker en Piet Junior. Met een vlucht door de geschiedenis verteld door Rico en Typhoon.

Het Zielenpad is een heerlijke fietsroute in en rond Zwolle, van de IJssel tot aan de Vecht. langs openbare kunst in deze prachtige Hanzestad. Startend bij industrieel erfgoed De IJsselcentrale in Zwolle-Zuid, slingerend langs dijken en door stadse stegen, om te eindigen bij kunstwerk De Zielenschepen naast Beeldentuin De Anningahof. Hier kunt u tegen betaling de prachtige beeldentuin bezoeken.
De naam Zielenpad heeft haar oorsprong in het ‘van ziel naar ziel’ fietsen. Sil is het oud-Friese woord voor sluis of waterloop. De eerste ‘ziel’ die je op deze route tegenkomt, zijn de monumentale Katerveersluizen. De laatste zijn de Zielenschepen van kunstenaar Cornelius Rogge. De Anningahof is een van de informatiepunten van KUNSTWEGEN, op vertoon van de audiotourapp kan je daar het Kunstwegenmagazine en de Kunstwegen routekaart en een kopje koffie krijgen.

Deze audiotour is niet rolstoel toegankelijk.

Eén op de zestien Nederlanders stamt af van een bewoner van de Koloniën van Weldadigheid. Frederiksoord was een landbouwkolonie. Nederlanders die in armoede leefden en een nieuwe kans zochten, mochten uit vrije wil meedoen aan dit experiment in de Koloniën. In deze audiotour beleef je de reis naar en het leven in Frederiksoord van Kato en Johan. Twee geliefden die van Rotterdam naar Frederiksoord verhuisden om een nieuw leven te beginnen. Loop rond waar zij leefden en werkten, luister ter plaatse naar hun verhalen uit het leven gegrepen. De Koloniën van Weldadigheid zijn in juli 2021 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed

Deze audiotour is niet rolstoel toegankelijk.

Elburg ademt nog steeds een middeleeuwse sfeer. Dat komt vooral door de nauwe steegjes, oude huizen en begroeide stadswallen. Elburg is echter niet gegroeid rond een centrale kerk, zoals de meeste middeleeuwse steden, maar ontworpen op de tekentafel. Directe aanleiding daarvoor was de tweede Sint-Marcellusvloed van 1362 en een grote overstroming vijf jaar later. Daarbij verdronken honderden mensen en dieren en werden grote stukken land weggeslagen. Gebouwd voor voetganger en prachtig bewaard gebleven. Beleef de middeleeuwse sfeer en hoor de verhalen over Elburg van toen en nu.

Deze audiotour is rolstoel toegankelijk.

Het is een kleine eeuw geleden dat Ommen uitgroeide tot spiritueel wereldcentrum. Met Jiddu Krishnamurti als stralend middelpunt. Jarenlang lieten duizenden Nederlanders en buitenlanders zich inspireren en geestelijk voeden tijdens de Sterkampen die door de orde van de ster in Ommen georganiseerd werden. Jiddu Krisnamurti was de beoogde Messias die al deze mensen bij elkaar bracht. In deze audiotour vertellen we het verhaal van Jiddu Krisnamurti van jongen tot man.

Deze audiotour is niet rolstoel toegankelijk.

Het riviertje de Aa stroomt nog altijd door de binnenstad van Zwolle; maar verborgen onder de stenen van de straten. Daar, langs die oevers, spelen de historische verhalen zich af die audioverteller Bernadet van der Veen jou vertelt. Illustraties, muziek- en geluidsfragmenten begeleiden je op je tocht. Over de enorme watersnoodramp in Zwolle, over de haven en over de juffers en wat die te maken hadden met de Jufferenwal. I.s.m. Museum ANNO.

Voert langs bijzondere historische plekken in Zwolle en is volledig geschikt gemaakt voor visueel beperkten. De route is te volgen door iedereen, beperkt of niet. Een toegankelijke en inclusieve samenleving betekent dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen aan de maatschappij. Wat je achtergrond ook moge zijn, hoe je leefsituatie ook is, welke (on)mogelijkheden je gezondheid met zich meebrengt, tijdelijk of permanent.

Voert langs bijzondere historische plekken in Zwolle en is volledig geschikt gemaakt voor audiotief beperkten. De route is te volgen door iedereen, beperkt of niet. Een toegankelijke en inclusieve samenleving betekent dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen aan de maatschappij. Wat je achtergrond ook moge zijn, hoe je leefsituatie ook is, welke (on)mogelijkheden je gezondheid met zich meebrengt, tijdelijk of permanent.

Audioroute Vrijuit in Zwolle voert langs bijzondere historische plekken in de stad die te maken hebben met vrijheid en toegankelijkheid. De route is volledig geschikt gemaakt voor lichamelijk beperkten. Voor visueel beperkten en auditief beperkten zijn speciale tours gemaakt die u ook op deze site kan vinden. Bewegingsvrijheid voor burgers, vrijheid van geloof, vrije toegang tot gezondheidszorg en fysieke toegang tot een stad zijn richtinggevend geweest bij de samenstelling van deze audioroute. Geniet van verdedigingswerken, gasthuizen en kerken op deze historische tour. In samenwerking met Stichting Toegankelijk Zwolle.